Terug naar overzicht

Het verhaal van André

“Als je zelf iets graag wil, is hier alles eigenlijk wel mogelijk”

Hij ziet zichzelf niet als een rastechneut en toen hij de studie Werktuigbouwkunde had afgerond, had hij ook nog geen helder beeld van hoe hij zijn carrière zou gaan vormgeven. Maar daar kwam André gedurende zijn loopbaan bij TCPM steeds meer achter. Inmiddels is hij alweer bijna 13 jaar een vaste kracht binnen het bedrijf en weet hij dat de rol van projectmanager op zijn lijf geschreven is.

TCPM Het verhaal van André

Uiteenlopende opdrachten

“Ik wilde graag onderzoeken wat ik nou echt leuk vond”, vertelt André over de periode na zijn afstuderen. Bij TCPM kon hij als mechanical engineer in relatief korte tijd veel verschillende projecten gaan doen, wat hem erg aantrok. “Ja, verschillend waren die projecten zeker”, bevestigt hij: “Van de landbouwsector naar de chemiesector en van bruggen- en sluizenbouw tot de automotive, ik heb aan veel projecten voor diverse opdrachtgevers gewerkt en alles wist mijn interesse eigenlijk wel te prikkelen.”

Lead engineer ASML

In de tijd dat hij voor TCPM een project bij ASML deed, ontdekte hij een rol waar hij nog enthousiaster van werd. “Ik maakte de stap naar lead engineer en kreeg veel meer technische en organisatorische verantwoordelijkheden. Daarbij merkte ik dat het bij elkaar brengen van de juiste mensen en het aansturen van een team mij echt trok. Ik heb toen intern bij TCPM aangegeven dat het voor mij misschien tijd werd voor wat anders dan engineering. Ik kreeg meteen de support om door te groeien.”

Interne opleiding

Hij deed meerdere interne trainingen en cursussen, zoals Lean Six Sigma en PRINCE II, en leerde veel door kennisdeling van collega’s. Zo maakte André zich de functie van projectmanager steeds meer eigen. “Als je zelf iets graag wil, is hier alles eigenlijk wel mogelijk”, blikt hij positief terug. Hij werkt nu enkele jaren als projectmanager en weet deze functie met verve te vervullen. Niet alleen in de projecten die hij voor opdrachtgevers doet, maar ook intern bij de realisatie van het TCPM Framework, een eigen werkmethodiek. 

 

TCPM Framework

André had de leiding bij het opzetten van het TCPM Framework. Een eigen werkmethodiek die TCPM’ers handvatten biedt om op gestructureerde wijze een project (zowel groot als klein) te leiden of een proces beheersbaar en zo efficiënt mogelijk te maken. Samen met twee collega’s gaf hij het TCPM Framework vorm door verschillende methoden samen te voegen. Tijdens kennismakingsbijeenkomsten voor nieuwe medewerkers gaf André (inmiddels opgevolgd door Will) de introductie over het TCPM Framework, zodat alle collega’s hiermee bekend zijn. 

André vertelt je zelf graag meer hierover in onze podcast-aflevering: Het TCPM Framework 

De functie projectmanager

“Zodra er een nieuw project is, ga ik eerst met de opdrachtgever om tafel om de klantvraag helder te krijgen. Vervolgens bekijk ik wat en wie ik nodig heb en is het taak om de juiste competenties erbij te vinden”, begint de projectleider enthousiast te vertellen over de invulling van zijn functie. Vervolgens krijgt hij te maken met vele stakeholders en verschillende afdelingen; engineering, productie, inkoop, leveranciers, enz. Dit vraagt om continue sturing en heldere communicatie. Structuur is volgens André hierin het sleutelwoord. “Je moet de juiste stappen maken, weten hoe je het moet aanvliegen, wie wat doet en hoe je de organisatie binnen projecten en afdelingen samenbrengt.”

Aanstekelijk enthousiasme

Met veel plezier gaat André dagelijks naar zijn werk: “Het leukste vind ik het samenbrengen van mensen en binnen een projectteam hen helpen om hun werk goed uit te voeren.” Daarnaast ervaart hij ook als projectmanager de afwisseling die hem als mechanical engineer al aantrok: “Ik kan aangeven waar mijn interesses liggen en dan wordt er gericht gekeken naar passende projecten en opdrachtgevers. TCPM garandeert mij tevens dat ik altijd weer ergens mee aan de slag kan, die zekerheid vind ik erg fijn.” André blijft nieuwsgierig en leergierig, en weet met zijn aanstekelijke enthousiasme ook andere TCPM’ers te inspireren.

Het verhaal van Bart
Het verhaal van Loebna
Het verhaal van Alte
Het verhaal van Harry

Zoeken

Pagina resultaten
Vacature resultaten