Van scratch af aan
Als verantwoordelijke voor de werkgroep Foiling & Stacking maakte Robert de hele opbouw van de nieuwe fabriek van scratch af aan mee. “Ik kreeg een lege ruimte toegewezen voor de nieuwe folielijn en kon aan de slag. In het ontwerp moesten naast de standaard Bel-specificaties en de Machinerichtlijn ook allerlei eisen rond hygiëne, veiligheid en food contact worden meegenomen”, vertelt hij. Elke dag wordt er bij de Koninklijke Bel Leerdammer voor zo’n 100.000 liter melk verwerkt.
Complexe verpakkingslijn
Zodra de kazen uit het pekelbad komen, belanden ze op de folielijn en doorlopen ze diverse stappen. “Allereerst verpakt de machine ze in krimpfoliezakken, die daarna gevacuümeerd worden. Vervolgens gaan de verpakte kazen door een lektester, een krimptunnel, een droogtunnel, een metaaldetector en een weegschaal, alvorens ze via een lange band getransporteerd worden naar de stacking-ruimte waar robots de kazen in kratten op pallets in het rijpingsmagazijn plaatsen”, licht Robert toe.
Veel verantwoordelijkheid
Naast de opzet van de verpakkingslijn voerde Robert een aantal kleinere projecten uit voor de kaasproducent, waaronder een nieuw ontruimings-/alarmsysteem, veiligheidsspecificaties rond het gasnet en de vervanging van het besturingssysteem van het bestaande klimaatbeheersysteem van de rijpinghallen en het opslagmagazijn voor gereed product. “Ik merk dat ik bijzonder enthousiast wordt van dit soort projecten, klein of groot. Bij TCPM krijg ik door de diversiteit aan projecten de kans om een veelheid aan bedrijven (opdrachtgevers/leveranciers) te leren kennen en heb ik veel verantwoordelijkheid. Elke keer andere mensen en andere culturen, dat zie ik als een uitdaging. De wereld ligt weer open.”