Efficiëntere inrichting
Op dit moment is Emile bezig met de afronding van een engineering project bij Aviko in Steenderen. Voor deze Europees marktleider van verse, diepgevroren en gedroogde aardappelproducten bedacht hij een andere inrichting van de dozenopzetafdeling in de fabriek. Het gaat hierbij om de afdeling waar kilozakken friet omhoog gezet, samengevoegd en in dozen verpakt worden. “Het betreft vijf lijnen die bemand worden door twee personen. Mijn opdracht was om te kijken of het met één fte minder kan”, vertelt hij. “Op basis van een SMED-analyse heb ik de efficiëntie en toegevoegde waarde van de werkprocessen onderzocht. En dat leverde al snel verbeterpunten op.”
Automatiseren snipperafvoer
In zijn plan voorzag hij een vergroting van de afdeling, een ander aanvoersysteem en een andere werkwijze voor het bedienen van de machines. In combinatie met een nieuw afvoersysteem van frietsnippers gaat dit de gewenste fte-besparing opleveren. “De afvalsnippers gaan voortaan via een schijftransporteur naar boven en worden dan via een horizontale band naar een grote silo getransporteerd. Dit is een flinke installatie geworden van 100 m3 en een diameter van vijf meter.” Boven in de silo bevinden zich sensoren, die communiceren met het bedrijf dat deze frietsnippers opkoopt als diervoer. “Zij zien één-op-één de vulling van de silo en kunnen zo bepalen wanneer ze de snippers komen halen.”
Met dit automatisch afvoersysteem wordt het heftruckverkeer binnen het fabrieksterrein sterk verminderd en kan dit daardoor gecombineerd worden met de werkzaamheden op de dozenopzetafdeling. Bovendien worden de containers nu groter en kunnen de vrachtwagens veel gecontroleerder worden ingepland. De bouw van de schijftransporteur en de silo is inmiddels gestart. “Meestal maak je een ontwerp en vertrek je weer. Dit project heb ik van nul af opgezet en wordt nu ook uitgevoerd. Daar ben ik heel trots op”, aldus Emile.