Terug naar overzicht

het verhaal van Emile

“Afwisseling vanuit een vaste basis ligt mij goed”

Toen Emile in dienst trad bij TCPM was zijn hoofddoel ervaring opdoen in de industrie en ontdekken in welke sector hij verder wilde. Inmiddels is dit 25 jaar en tientallen projecten geleden. “Steeds nieuwe vragen, nieuwe projecten voor diverse opdrachtgevers, snel schakelen en samen met de klant een oplossing zoeken. Dat is echt mijn tak van sport.” Door de jaren heen werkte Emile als constructeur, projectengineer en manager engineering. Dit betrof projecten voor de meest uiteenlopende opdrachtgevers. “Van windturbinefabrikant tot aan farmaceutisch bedrijf. Die variatie in mensen, techniek en werkwijzen past bij mij, daar kan ik mijn tanden inzetten.”

Emile senior project engineer TCPM

Efficiëntere inrichting

Op dit moment is Emile bezig met de afronding van een engineering project bij Aviko in Steenderen. Voor deze Europees marktleider van verse, diepgevroren en gedroogde aardappelproducten bedacht hij een andere inrichting van de dozenopzetafdeling in de fabriek. Het gaat hierbij om de afdeling waar kilozakken friet omhoog gezet, samengevoegd en in dozen verpakt worden. “Het betreft vijf lijnen die bemand worden door twee personen. Mijn opdracht was om te kijken of het met één fte minder kan”, vertelt hij. “Op basis van een SMED-analyse heb ik de efficiëntie en toegevoegde waarde van de werkprocessen onderzocht. En dat leverde al snel verbeterpunten op.”

Automatiseren snipperafvoer

In zijn plan voorzag hij een vergroting van de afdeling, een ander aanvoersysteem en een andere werkwijze voor het bedienen van de machines. In combinatie met een nieuw afvoersysteem van frietsnippers gaat dit de gewenste fte-besparing opleveren. “De afvalsnippers gaan voortaan via een schijftransporteur naar boven en worden dan via een horizontale band naar een grote silo getransporteerd. Dit is een flinke installatie geworden van 100 m3 en een diameter van vijf meter.” Boven in de silo bevinden zich sensoren, die communiceren met het bedrijf dat deze frietsnippers opkoopt als diervoer. “Zij zien één-op-één de vulling van de silo en kunnen zo bepalen wanneer ze de snippers komen halen.”

Met dit automatisch afvoersysteem wordt het heftruckverkeer binnen het fabrieksterrein sterk verminderd en kan dit daardoor gecombineerd worden met de werkzaamheden op de dozenopzetafdeling. Bovendien worden de containers nu groter en kunnen de vrachtwagens veel gecontroleerder worden ingepland. De bouw van de schijftransporteur en de silo is inmiddels gestart. “Meestal maak je een ontwerp en vertrek je weer. Dit project heb ik van nul af opgezet en wordt nu ook uitgevoerd. Daar ben ik heel trots op”, aldus Emile.

Young Engineers

Bij TCPM zet Emile zijn ervaring ook in als begeleider van de Young Engineers, een tiental jonge net afgestudeerde engineers. “Ze hebben wel theoretische kennis opgedaan, maar zijn verder nog onervaren. Als engineer bij TCPM ga je direct aan de slag met projecten voor opdrachtgevers en moet je meteen presteren. Daarom begeleidt TCPM nieuwe, jonge werknemers extra goed bij hun projecten." De Young Engineers komen één keer per kwartaal samen. Tijdens bijeenkomsten worden de bevindingen van de groep en technisch interessante issues met elkaar besproken.

Werkplezier vergroten

Daarnaast wordt er aandacht besteed aan soft skills: “Bijvoorbeeld omgang met de klant: hoe je de juiste vragen stelt om te kunnen ontwerpen wat wordt verwacht.” Het doel hiervan is jonge medewerkers meenemen in de manier waarop zij de werkzaamheden van hun project benaderen en hierin te adviseren. “Dit alles moet leiden tot een vergroot werkplezier en zal hen hopelijk verder brengen in het mooie vak van engineer”, aldus Emile. “En ook de klant zal hierdoor vertrouwen krijgen, wat de samenwerking alleen maar bevordert.”

Lees meer verhalen

Het verhaal van Bernhard
Het verhaal van Robert
Het verhaal van Nick

Zoeken

Pagina resultaten
Vacature resultaten