Terug naar overzicht

Het verhaal van Bernhard

“Mijn uitdaging: bedrijven assisteren om efficiënter te werken ”

Project engineer Bernhard heeft zich bij TCPM door de jaren heen ontwikkeld tot specialist op het vlak van programmeren in CAD-omgevingen. Zijn interesse ligt met name in het automatiseren van handelingen en berekeningen, en daarnaast het efficiënt inrichten van het databeheer. “Ik vind het mooi dat ik het werk voor klanten efficiënter kan maken, zodat zij geen tijd verspillen"

Optimalisatie CAD-omgeving

Bernhard werkt voor TCPM aan een project voor Tolsma-Grisnich in Emmeloord. Dit bedrijf ontwikkelt innovatieve totaaloplossingen voor het efficiënt bewaren en primair verwerken van aardappelen, uien en wortels. Zij leveren machines, installaties en complete productielijnen aan telers, verwerkers en industriële verpakkers over de hele wereld. Bernhard houdt zich bezig met het optimaliseren van de CAD-omgeving. “Denk aan het automatiseren van bepaalde handelingen en berekeningen, zodat medewerkers deze makkelijker of sneller kunnen uitvoeren”, vertelt hij. “Dankzij automatisering kun je hun saaie werkzaamheden uit handen nemen of complexe berekeningen altijd op dezelfde manier laten doen. Dat zorgt voor betrouwbaardere uitkomsten.”

Configureerbare modellen

Hij ging allereerst aan de slag met Factory Design, het onderdeel van Inventor dat sales engineers gebruiken om een fabriekslay-out op te zetten. “Van alle componenten die Grisnich verkoopt heb ik de zogeheten assets gemaakt: configureerbare modellen waarin alle opties en afmetingen zijn verwerkt. Sales engineers kunnen standaardonderdelen aan elkaar koppelen, waaronder ook de transportbanden om een product van het ene naar het andere onderdeel te vervoeren”, licht Bernhard toe. “Daarbij is het onmogelijk gemaakt om onderdelen te koppelen die in de praktijk niet gekoppeld kunnen worden. Zo voorkom je fouten. Verder zitten de berekeningen van de onderdelen al in het model. Engineers kunnen volstaan met het controleren van de productielijn in plaats van het volledig te moeten uittekenen.”

Verantwoordelijkheden

Als mechanical engineer binnen TCPM ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling, uitvoering, begeleiding en bewaking van (complexe) technische projecten. Je houdt je bezig met het ontwerp, productiebegeleiding en oplevering van machines en/of productie(hulp)middelen of onderdelen hiervan. Je hebt oog voor machineveiligheid, energieverbruik, functionaliteit en onderhoud in relatie tot de TCO (Total Cost of Ownership).

Ontwikkelkansen

De industrie spreekt Bernhard erg aan: “Ik vind het mooi dat ik het werk voor klanten efficiënter kan maken, zodat zij geen tijd verspillen aan onnodige zaken. Daar ligt voor mij tegelijk ook de uitdaging: bedrijven assisteren om efficiënter te werken.” Toen hij zes jaar geleden in dienst trad bij TCPM was dit dan ook met name vanwege het vooruitzicht meer te gaan zien van de industrie. “Meer variatie en niet gebonden zijn aan één bedrijf. Ik begon als tekenaar-constructeur, heb een externe cursus ilogic gevolgd en bij bedrijven veel kennis opgedaan over programmeren. Inmiddels kan ik klanten kan adviseren op CAD-gebied over Autodesk zoals bij Grisnich, maar ook over andere CAD-pakketten zoals SolidEdge en SolidWorks.”

Aansluitend bij zijn interesses

Bernhard focust zich bij bedrijven onder meer op de manier waarop zij omgaan met revisies en het beheer van bestanden. "Er worden veel data gegenereerd: stuklijsten, tekeningen, modellen en dergelijke", somt hij op. “Je hebt organisaties die er al jaren mee werken en zich er niet in verdiept hebben. Ik heb me nu dat programma en het programmeren eigen gemaakt”, vertelt Bernhard, die ook erg tevreden is over zowel de opdrachten als werksfeer bij TCPM: “Dat is ook het fijne van TCPM: ze proberen je op opdrachten te plaatsen die aansluiten bij je interesse. Dat helpt mij me verder te ontwikkelen. Verder is het contact met de collega’s heel prettig en de cultuur open, zonder strikte hiërarchie. Ik werk hier al zes jaar met plezier.”

Bekijk ook deze verhalen

het verhaal van Emile
Het verhaal van Nick
Het verhaal van Robert

Zoeken

Pagina resultaten
Vacature resultaten