Engineering in Australië
Na twee leerzame jaren gaf hij gehoor aan zijn stil gekoesterde wens om een wereldreis te maken. TCPM gaf hem de ruimte om dit avontuur aan te gaan en een bijzondere ervaring op te doen. “Ze begrepen mijn ambitie en tijdens mijn reis hielden we ook contact”, aldus Paul. In deze periode liet hij zijn vak niet los. “In de Australische outback heb ik nog meegewerkt aan de ontwikkeling van een prototype/zelfbouw van een ruggenvormer voor het ontstenen van de grond. Dit was nodig voor het poten van de aardappelen. Daar kwam ik puur toevallig terecht, maar het was een hele bijzondere ervaring”, vertelt hij enthousiast. Eenmaal terug op Hollandse bodem meldde Paul zich weer bij TCPM. “Dat was een heel warm welkom”, herinnert hij zich, “we keken samen naar mijn interesses en binnen een paar weken startte ik alweer met een nieuw project.”
Het mooiste wat er is
Dit keer kwam hij te werken in de olie- en gasindustrie. Het in Assen gevestigde Resato, leverancier van slimme hogedrukoplossingen voor klanten wereldwijd, bood een opdracht aan op het gebied van waterstof. “Resato ontwikkelt onder meer hogedrukcomponenten en waterstraalsnijsystemen. De opdracht die wij moesten uitvoeren was het opzetten van een onderzoekscentrum voor het testen van waterstofequipment. Het gedeelte waar we ons voornamelijk mee bezig hielden was het ontwerpen van een waterstof-life-cycle-systeem. Dit was een behoorlijke uitdaging voor ons.” Het was compleet nieuwe stof, ook voor Resato zelf. Zelfs de regelgevingen hiervoor waren nog niet volledig bekend. “Het uitzoeken van alle normen en wetten en het toetsen van installaties op veiligheid heb ik als enorm leerzaam ervaren.” Door zelfstudie en kennisdeling met collega’s wist de TCPM’er zich dit vakgebied eigen te maken. “Samen dingen onderzoeken om tot de beste oplossing te komen, vind ik gewoon het mooiste wat er is.”
In de projecten voor TCPM voelt Paul zich steeds opnieuw uitgedaagd. Na Resato volgende een project voor een machinefabriek in Emmen. “Hier werkte ik aan weer compleet andere opdrachten: onder meer de renovatie van een brug in Friesland. In de infratechnieksector had ik nog niet eerder gewerkt. Het was mooi om weer een nieuwe technische sector te ontdekken en eigen te maken.” Toen dit project ten einde liep, kwam toevallig de eerste opdrachtgever Bollegraaf weer in beeld. Omdat de TCPM’er hier er al eerder had gezeten, kon hij dit keer hier ook eenvoudig een andere rol bekleden, namelijk die van junior Lead Engineer.
Op onderstaande foto links: een autoclaaf, waarin het testobject wordt geplaatst om te testen.
Rechts: een uitgesleten lagerhuis. Hier moest Paul uitzoeken wat de oorzaak van van de (versnelde) slijtage.