Terug naar overzicht

Het verhaal van Paul

“Ik wil doorontwikkelen en bekwaam worden in meerdere technieken en dat biedt TCPM mij aan.”

Mechanical engineer Paul van Ramshorst begon zijn loopbaan bij TCPM in 2017. Het eerste project dat de leergierige starter deed, was voor Bollegraaf Recycling Solutions. Een bedrijf dat vanuit Noord-Groningen wereldwijd oplossingen biedt voor het scheiden van afval. Als tekenaar / constructeur werkte hij onder een lead engineer en hield hij zich voornamelijk bezig met het maken van productietekeningen in 2D en 3D. “Ondanks dat ik veel bij de opdrachtgever op locatie werkte, voelde ik me echt onderdeel van het team van TCPM. Als ik ergens tegenaan liep, kon ik altijd bij mijn collega’s terecht.”

Engineering in Australië

Na twee leerzame jaren gaf hij gehoor aan zijn stil gekoesterde wens om een wereldreis te maken. TCPM gaf hem de ruimte om dit avontuur aan te gaan en een bijzondere ervaring op te doen. “Ze begrepen mijn ambitie en tijdens mijn reis hielden we ook contact”, aldus Paul. In deze periode liet hij zijn vak niet los. “In de Australische outback heb ik nog meegewerkt aan de ontwikkeling van een prototype/zelfbouw van een ruggenvormer voor het ontstenen van de grond. Dit was nodig voor het poten van de aardappelen. Daar kwam ik puur toevallig terecht, maar het was een hele bijzondere ervaring”, vertelt hij enthousiast. Eenmaal terug op Hollandse bodem meldde Paul zich weer bij TCPM. “Dat was een heel warm welkom”, herinnert hij zich, “we keken samen naar mijn interesses en binnen een paar weken startte ik alweer met een nieuw project.”

Het mooiste wat er is

Dit keer kwam hij te werken in de olie- en gasindustrie. Het in Assen gevestigde Resato, leverancier van slimme hogedrukoplossingen voor klanten wereldwijd, bood een opdracht aan op het gebied van waterstof. “Resato ontwikkelt onder meer hogedrukcomponenten en waterstraalsnijsystemen. De opdracht die wij moesten uitvoeren was het opzetten van een onderzoekscentrum voor het testen van waterstofequipment. Het gedeelte waar we ons voornamelijk mee bezig hielden was het ontwerpen van een waterstof-life-cycle-systeem. Dit was een behoorlijke uitdaging voor ons.” Het was compleet nieuwe stof, ook voor Resato zelf. Zelfs de regelgevingen hiervoor waren nog niet volledig bekend. “Het uitzoeken van alle normen en wetten en het toetsen van installaties op veiligheid heb ik als enorm leerzaam ervaren.” Door zelfstudie en kennisdeling met collega’s wist de TCPM’er zich dit vakgebied eigen te maken. “Samen dingen onderzoeken om tot de beste oplossing te komen, vind ik gewoon het mooiste wat er is.”

In de projecten voor TCPM voelt Paul zich steeds opnieuw uitgedaagd. Na Resato volgende een project voor een machinefabriek in Emmen. “Hier werkte ik aan weer compleet andere opdrachten: onder meer de renovatie van een brug in Friesland. In de infratechnieksector had ik nog niet eerder gewerkt. Het was mooi om weer een nieuwe technische sector te ontdekken en eigen te maken.” Toen dit project ten einde liep, kwam toevallig de eerste opdrachtgever Bollegraaf weer in beeld. Omdat de TCPM’er hier er al eerder had gezeten, kon hij dit keer hier ook eenvoudig een andere rol bekleden, namelijk die van junior Lead Engineer.

Op onderstaande foto links: een autoclaaf, waarin het testobject wordt geplaatst om te testen.
Rechts: een uitgesleten lagerhuis. Hier moest Paul uitzoeken wat de oorzaak van van de (versnelde) slijtage.

Vele verschillende technieken en aspecten

Zo ontdekte Paul in een relatief korte tijd al vele verschillende technieken en aspecten van het vak. “De diversiteit in mijn werk vind ik erg belangrijk en het is fijn dat TCPM hierbij ook de mogelijkheden voor cursussen en studies aanbiedt”, benoemt Paul als positieve ervaring. “Daarnaast ben je hier echt een persoon in het bedrijf en is er een ons-kent-ons-cultuur. De deur naar je leidinggevende staat altijd open; heb je nieuwe ideeën, wil je ergens over sparren of zit je niet lekker in je vel, dan kan je je verhaal altijd kwijt.”

Nooit uitgeleerd

De kennis die de inmiddels ervaren engineer heeft opgedaan, maakt dat hij klaar is voor een volgende stap. Het nieuwe project waar hij zijn tanden in mag zetten, is bij Friesland Campina: “De voedselindustrie, wéér een compleet andere tak.” In een omgeving die zich constant ontwikkelt, verwacht Paul als engineer nooit uitgeleerd te zijn. Hij wil ook de komende jaren nog vele ervaringen opdoen en zich vakinhoudelijk verder ontwikkelen, om zijn kennis ook weer over te mogen dragen. “Er is vaak meer dan één manier om iets op te lossen. Door te luisteren naar hoe andere TCPM’ers ergens tegenover staan, leren we enorm veel van elkaar."

Het verhaal van Bart
Het verhaal van Harry
Het verhaal van Loebna

Zoeken

Pagina resultaten
Vacature resultaten