Terug naar overzicht

Aspergeoogstmachine

De innovatieve machinebouwer AVL Motion schakelde TCPM in voor ondersteuning bij het mechanisch en software- en elektrotechnisch ontwerp van een aspergeoogstmachine. Samen met TCPM slaagden zij er als eerste ter wereld in om asperges autonoom en selectief te oogsten. De robot detecteert, snijdt en haalt de asperges uit de grond. 

Mechanische hoogstandjes

Een grote uitdaging, aangezien het een nieuwe machine betrof en engineers voor veel machinedelen zelf een oplossing moesten vinden. Om het masterframe voor de oogstmodules in de machine automatisch in hoogte stelbaar te laten zijn, moest bijvoorbeeld het masterframe de snelheid van de machine overnemen, waarvoor de tractie van de vaste aandrijving hier in een bepaalde verhouding naar overgebracht diende te worden. Een ander mechanisch hoogstandje betreft de inklapbare foliegeleider, die tijdens het preprocessing het folie van het bed haalt en op het bed legt.

 

Aspergerobot in werking

Opdrachtgever: AVL Motion

AVL Motion is een innovatieve machinebouwer uit het Brabantse Westerbeek. Technische innovaties zet zij om in betrouwbare, robuuste oogstrobots, met een specialiteit op het gebied van autonoom en selectief oogsten. Oprichter en directeur Arno van Lankveld heeft als zoon van een aspergeteler heel wat seizoenen op het veld gestaan en aan den lijve ondervonden welke uitdagingen er elk jaar weer zijn. Hij ziet kansen om het delicate oogstproces te moderniseren, met zijn medewerkers ontwikkelde hij een werktuigdrager met aspergeoogstrobots dat ook ingezet kan worden voor andere taken.

Optimalisatie van de systemen

TCPM ontwierp de technische specificaties, testte het ontwerp op eventuele fouten en optimaliseerde de stuurregeling. Omdat het hydraulische systeem een kleine vertraging vertoonde bij het starten en even doorliep na het stoppen, ontwikkelde TCPM een regelsysteem voor de juiste hoogte en rijsnelheid. Na tests op een proefveld van de machinebouwer volgden demodagen, een nulserie en een evaluatie op componentniveau. Op basis daarvan werd onder meer het cassettetransport verbeterd en de hoogteregeling vereenvoudigd. Nu kent de oogstrobot één systeem voor de nauwkeurige bewegingen voor de hoogteregeling en de besturing van de machine, en één systeem voor de aandrijving van de rupsbanden en het aanzetten van de compressor voor de perslucht die de oogstmodules in beweging zet.

"De robot heeft een capaciteit van 9.000 asperges per uur, dat betekent een arbeidsreductie van ruim 80%"

- Arno van Lankheet, eigenaar AVL Motion.

Op afstand bestuurbare software

Het resultaat mag er zijn: een zelfrijdende oogstrobot die met een continue snelheid van 1 meter per seconde voortbeweegt. Sensoren en camera’s detecteren de asperge en de zestien rondgaande oogstmodules steken steeds elk één asperge op de juiste lengte. Achter aan de machine, op de plaats van de ploeg, bevindt zich een collecting-module (capaciteit: 500 kilo asperges). Zodra de asperges via de lopende band bovenkomen, worden ze in een kistje gelegd en wordt het volle kistje op een pallet geplaatst. Collecting-module en ploeg zijn eenvoudig binnen enkele minuten te verwisselen, bijvoorbeeld als er na circa vier weken herstel aan het bed nodig is. TCPM hielp ook met de ontwikkeling van het serviceconcept, dat het mogelijk maakt om op afstand in de software van de PLC te kijken en eventuele storingen op te lossen. Ook de klant zelf kan via telefoon of tablet inloggen op de interface en allerlei kengetallen bekijken, zoals aantal geoogste asperges, snelheid van de machine, etc.

Al met al een oogstmachine die klanten in staat stelt in minder tijd en met veel minder mensen veel meer hectare asperges te oogsten. De machine is inmiddels in productie en wordt al ingezet bij diverse aspergetelers.

De aandrijftechniek bij de aspergeoogstmachine

Zoeken

Pagina resultaten
Vacature resultaten