Medewerkers

Harry Borsje - Wanneer is een risico acceptabel?

"Technisch gezien zouden deuren een stuk veiliger gemaakt kunnen worden. Blijkbaar vinden we met z'n allen het risico acceptabel."

Harry Borsje is 52 jaar oud en geboren te Rotterdam. Hij is getrouwd en vader van 2 volwassen dochters.

Opleidingen:
PhD Natuurkunde, Radboud Universiteit Nijmegen (1985-1990)
Bachelor en Master Natuurkunde, Radboud Universiteit Nijmegen (1980-1985)
Werkgevers:
TU Delft/DIMES, Metaalgieterij Kinheim, G-TEC, TCPM

Harry Borsje, van huis uit natuurkundige, werkt inmiddels al 8 jaar als senior adviseur Veiligheid bij TCPM. Met nog 7 andere collega's vormt hij een team dat zich bezighoudt met advies op het gebied van veiligheid: productveiligheid, procesveiligheid, arbeidsveiligheid en safety management. "100% veilig is doorgaans praktisch onmogelijk. Wij adviseren bedrijven hoe ze risico's kunnen beperken en beheersen". Harry vertelt waarom veiligheidsadviseurs nodig zijn, wat zijn werk leuk maakt en waarom hij voor TCPM werkt.

Waarom veiligheidsadvies nodig is

Een bedrijf, dat bijvoorbeeld machines ontwikkelt, moet ervoor zorgen dat deze machines veilig zijn zodra ze op de markt worden gebracht. Dat is een wettelijke verplichting, gebaseerd op Europese richtlijnen. Wie goed oplet, ziet op veel verschillende producten de zogenaamde CE-markering staan, die aangeeft dat de fabrikant aan deze verplichtingen heeft voldaan. "Dat kan o.a. gaan over explosieveiligheid of elektrische veiligheid en dus ook over machineveiligheid. De lastige vragen daarbij zijn: Wanneer is iets veilig? Wie bepaalt dat? Moet je echt altijd álles uit de kast halen? Neem het voorbeeld van een deurscharnier: daar kan je zo je hand tussen beknellen. In het gunstigste geval heb je dan een blauwe vinger, maar het kan ook veel ernstiger. Technisch gezien, zouden deuren best een stuk veiliger gemaakt kunnen worden. Blijkbaar vinden we met z'n allen dat risico acceptabel." Dergelijke en natuurlijk ook veel complexere vraagstukken komen ook kijken bij het ontwikkelen van nieuwe machines. De juiste vraag is dus: Wanneer is iets veilig genoeg? Wat is een acceptabel risico? Wat zegt (inter-)nationale wet- en regelgeving hierover? Dit is het werkveld van Harry, een werkveld waarop hij zich erg thuis voelt.


Harry vindt het een uitdaging complexe, soms ondoorzichtige wetgeving te vertalen in pragmatische oplossingen voor bedrijven: "Bedrijven komen vaak niet dagelijks in aanraking met deze materie. Ze zijn dan ook niet zo thuis in het juist interpreteren van wetteksten om deze vervolgens in hun eigen praktijk toe te passen. Dan kunnen wij, als adviseurs met technisch inzicht, diepgaande kennis van deze materie én ruime ervaring in het toepassen ervan bij heel veel verschillende bedrijven, het verschil maken. Bovendien verandert deze wetgeving ook nog continu. Wij houden dat bij, weten wat eraan gaat komen, en houden onze klanten toekomstbestendig." Om goed advies uit te kunnen brengen, moeten Harry en zijn collega's de techniek achter bijvoorbeeld de machines waarop hun adviezen worden toegepast, vlot kunnen doorzien en begrijpen. Alleen zo kunnen gevaren effectief worden weggenomen of beveiligd, zonder dat dit ten koste gaat van andere belangrijke aspecten, zoals bruikbaarheid, efficiency of onderhoudbaarheid.

Een voor mij prettig niveau

Acht jaar geleden kwam Harry per toeval eigenlijk terecht bij TCPM. Dat pakte goed uit. "Ik heb hier de mogelijkheid om op een voor mij prettig niveau te werken. Inhoudelijke kennis, diepgang in mijn werken, maar ook het kwaliteitsniveau van het werk dat we afleveren, zijn belangrijke aspecten voor mij. Ik sta ach-ter elk product dat ik aflever. Er zijn ook wel ‘concullega’s’ waarbij je het gevoel krijgt, dat niet altijd het belang van de klant voorop staat." Fijn is ook, dat zijn collega's er hetzelfde over denken. Dat motiveert.
Het werken bij een ingenieursbureau heeft volgens Harry ook als voordeel dat je heel verschillende bedrij-ven steeds weer een stap verder kunt helpen. Op dit moment is Harry ingehuurd door Rijkswaterstaat, waar hij machineveiligheid van bruggen en sluizen onderzoekt. Hoewel de technische kant van de vraagstukken niet zo heel anders is, speelt alles zich af in weer een heel andere setting, zowel qua fysieke omgeving als qua organisatie. "Zo blijft het werk interessant en telkens weer uitdagend."


Hoewel Harry met veel voldoening bij TCPM werkt, heeft hij nog wel ‘verbetervoorstellen’. "Werving en selectie van veiligheidsadviseurs is zo’n heikel punt. In Nederland praten we over een zeer beperkte ‘vijver' van ervaren veiligheidsadviseurs, die op het door ons gewenste niveau kunnen acteren.” Volgens Harry is het vinden van de juiste mensen, die je vrijwel direct als TCPM-adviseur bij klanten kunt inzetten, bijna geen doen. "Je zou wat mij betreft beter jonge mensen kunnen werven met de juiste analytische vaardigheden en technisch inzicht en met voldoende ‘drive’ om te leren." Harry begeleidt ze graag: "Met een goede portie boerenverstand komen we er wel hoor!"

De diepte in

Het begeleiden en opleiden van nieuwe collega's past ook wel in het toekomstplaatje van Harry. Hij zit wel op z'n plek bij TCPM en in zijn rol als senior adviseur veiligheid. "Ik wil me graag inhoudelijk verder ontwik-kelen, zoveel mogelijk de verdieping zoeken, ook op specifieke deelgebieden. Als dat lukt, ben ik erg tevreden!" Harry deelt zijn kennis graag.

 

Voor meer informatie over Harry en zijn kijk op veiligheid is hij op LinkedIn te volgen in diverse discussiefora waarin hij actief is.

Zoek vacature

Direct contact!

Bianca Kreijger

Bianca Kreijger

Corporate Recruiter
+31 (0)88 220 15 04

emaillinkedin

 


Maylou Laconi

Maylou Laconi

Recruiter
+31 (0)88 220 15 02

emaillinkedin

 


Annet Brink-Berents

Annet Brink

Assistent Recruiter
+31 (0)88 220 1501

emaillinkedin

 


Peter Roggema

Peter Roggema

Recruiter
+31 (0)88 220 15 03

emaillinkedin

 

Laatste nieuws

TCPM @Social media

TCPM Ingenieurs & Adviseurs is op zoek naar jou!

TCPM is een onafhankelijk ingenieurs- en adviesbureau dat voornamelijk actief is in de industrie. Ben jij een startende of juist héél ervaren engineer of adviseur die op zoek is naar een nieuwe uitdaging? De kans is groot dat je die bij TCPM vindt! Kijk rustig rond op deze website óf kijk direct even of jouw droomfunctie bij onze vacatures staat.

Naar vacatures!

Medewerkers aan woord

Prev Next

Kenny Schraven - Als het dan werkt, geef…

Kenny Schraven - Als het dan werkt, geeft dat toch wel een kick!

Kenny Schraven is 30 jaar oud en werkt sinds drie jaar bij TCPM als software...

Lees meer

Harry Borsje - Wanneer is een risico acc…

Harry Borsje - Wanneer is een risico acceptabel?

Harry Borsje is 52 jaar oud en geboren te Rotterdam. Hij is getrouwd en vader...

Lees meer

Ronny Mulder - Meters maken

Ronny Mulder - Meters maken

Ronny Mulder werd geboren te Vaassen. Hij heeft twee kinderen en in zijn vrije tijd...

Lees meer

Armand Bekkema - Van F3-monteur naar mec…

Armand Bekkema - Van F3-monteur naar mechanical engineer

Armand Bekkema is 28 jaar en woont in Bakkeveen. Zijn vriendin, Nicole, woont nu nog...

Lees meer

Irving Verijdt - Het is een soort toverd…

Irving Verijdt - Het is een soort toverdoos

Irving Verijdt is een 'oude rot in het vak'. Met zijn 57 jaar loopt hij...

Lees meer

Mabel Haverkate - Ik heb de leukste baan…

Mabel Haverkate - Ik heb de leukste baan van het bedrijf!

Mabel is 38 jaar, heeft twee kinderen en woont in Enschede, waar ze ook is...

Lees meer

André Brouwer - Ik wilde binnen 2 jaar l…

André Brouwer - Ik wilde binnen 2 jaar lead engineer zijn...

André Brouwer, senior project engineer bij TCPM Zuid, woont in Molenhoek vlak bij Nijmegen, maar...

Lees meer

Peter Roggema - Je moet doen waar je goe…

Peter Roggema - Je moet doen waar je goed in bent

Peter Roggema, 35 jaar oud, is adviseur Interim Professionals voor TCPM Noord en maakt deel...

Lees meer